Şansınızı Nasıl Arttırırsınız

Çok dürüst ve dinine bağlı, her bakımdan mükemmel bir adam varmış. Melekler Allah'a hitaben Tanrım bu adam kusursuz biri. Sen herşeye kadirsin. Bu adama piyangodan büyük ikramiye çıkmasını sağla. Tanrı cevaplamış; Ona para kazandıracağım ama adam piyango bileti almıyor ki!
Şans oyunlarında kazananlara gıpta ile bakanlar arasında şans oyunu oynamayanların oranı çoktur. Sadece adam ne kadar şanslı derler, kendi şanslarını denemeden.
Şans bakış açısına göre de değişir. Bir akrabam sayısal lotoda 5 bilerek 2.000 YTL kazanmıştı. Kendisine ne kadar şanslısın dediğimde, "Aslında çok şanssızım, bir numara daha bilseydim 1 milyon YTL. kazanacaktım" demişti.
Amerika'da yaşayan bir arkadaşım şansın herkese eşit şekilde, ama çok kısa bir süre uğradığını ve o süre içersinde şansını değerlendirebilen kişilerin kazançlı çıkabileceğini söylemişti. Hatta Türkiye'ye geldiğinde bir gün içine doğmuş olmalı, bir ganyan bayiine gidip, rastgele seçtiği atlara oyun oynayıp, 6 yarışı bilerek, çok fazla olmasa bile bir miktar para kazanmıştı. Bu arkadaşımın sözü bilinçaltıma yerleşmiş olacak ki, bir gün aile arasında oyanan bir okey oyununda devamlı kazandığımı görünce, aynı anda sayısal loto numaraları yazmaya başladım ve o hafta yazdığım numaralar sonunda 3 adet 4, 5 adet de 3 tutturmuştum. Demek ki şans eğrisi tam beni terkederken, rakkamları yazmış olmalıyım. Belki de böyle bir olaya inanmam bu sonucu doğurmuştur.
Yine de piyango gibi şans oyunlarında, gerçekçi düşündüğünüzde büyük ikramiyeyi kazanma şansınızın, yağmurlu bir havada kafanıza yıldırım düşme şansıyla eşit mesafede olduğunu söyleyebilirim. Zaten bu konuda kişilerin yapabileceği fazla bir şey yoktur.
Ama başka konularda şansımızı arttırmak için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır.
Bu konuları şu şekilde sıralayabiliriz.
1. İyi bir iş bulmak
2. İyi bir eş bulmak
3. Kariyer yapmak
4. Yeteneklerimizi değerlendirebileceğimiz olanaklar bulmak
5. Bütçemize uygun ve kaliteli, taşınır ve taşınmaz mal sahibi olmak, v.b. gibi şeyler.
Bunun için neler yapmak gerekir?
1. Öncelikle ben doğuştan şanssızım, nereye elimi atsam kuruyor, benim hiçbir konuda şansım yok diyorsanız, oyunu baştan kaybettiniz demektir, yazının devamını okumanıza gerek yok.
2. Dışadönük olmak
Dışadönük insanlar, içedönük kişilere göre çok daha sosyal insanlardır. Arkadaş ziyaret etmekten, partilere gitmekten ve diğer insanlarla ilişki halinde olabilecekleri işlerde çalışmaktan hoşlanırlar. Bunun da 3 yolu vardır.
a. Çok sayıda insanla tanışmak
b. Sosyal çekiciliğe sahip olmak
c. Tanıştıkları insanlarla sürekli iletişim içinde olmak
Sosyologlar herbirimizin en az 300 kişi ile ilişki içinde olduğumuzu tahmin ediyorlar. Biriyle tanıştığımızda veya sohbet ettiğimizde tanıştığımız kişinin tanıdığı en az 300 kişiyle de tokalaşma mesafesi içinde oluyoruz. (")
Doğum günü partinize 50 kişi çağırdığınızı düşünelim. Bu 50 kişinin her birinin 300 değişik insanla ilişki içinde olduğunu kabul edelim ve bu 50x300 kişinin her birinin de 300 kişiyi tanıdığını düşünelim. Hazırladığınız doğum günü masanızda 15000 kişinin bir adım, 4, 5 milyon kişinin (50x300x300) de 2 adım ötesinde oturuyorsunuz demektir.
Bir iş arıyorsunuz, tanıdığınız 300 kişi içersinde belki size iş konusunda yardımcı olabilecek kimse yoktur. Ama ilişkide bulunduğunuz 300 kişinin tanıdığı 90000 (300x300) kişi içersinde size yardımcı olabilecek bir kişi çıkabilir. Burada önemli olan tanıdığımız kişilerle sürekli iletişim içersinde olmamız gerekir. Yıllarca görüşmediğimiz birinden işimiz düşünce yardım istememiz ne kadar etkili olabilir ki?
Bu arada tesadüflere bağlı fırsatları da değerlendirmemiz gerekir. Bir şehirlerarası otobüs yolculuğunda belki yanınıza oturan kişi, size hayatınızı değişterecek imkanlar sunabilir. Bunun için yabancılarla sohbetten kaçınmayın. Davet edildiğiniz yere gitmemezlik etmeyin. Bütçeniz uygunsa kuluplere üye olun. Bütün bunlar çevrenizi genişletecek, ilişkide bulunduğunuz kişilerin sayısını 300 ün üzerine çıkaracaktır.
Verdiğim seminerlerden birinde 1 hafta içinde uzun süredir görüşmediğimiz en az 3 kişi arayın ve 1 yeni kişiyle tanışın diye bir ödev vermiştim. Bir hafta sonra kursiyerlerin çoğu aradığı kişilerden çok olumlu tepkiler aldıklarını söylemişlerdi. Hatta bir bayan arkadaşımızın bu şekilde aradığı birinden bir müddet sonra evlenme teklifi aldığını duymuştum.
b. Sosyal çekiciliğe sahip olmak
Bir çin atasözü vardır. Yüzünde gülümseme olmayan insanlar dükkan açmasınlar. Her zaman güleryüzlü olun ve beden dilini iyi kullanın, iyi giyinin ve bakımlı olun. Bu şekilde siz birileriyle tanışma fırsatı bulmadan, o kişiler sizlerle tanışma fırsatı arayacaklardır.
c. Tanıştığınız insanlarla sürekli iletişim kurmak da önemlidir. Biriyle tanışıp, bir daha görüşmemek hiç tanışmamak gibidir. Bence her insanın birbirinden alabileceği ve birbirine verebileceği birşeyler vardır.
3. Hayata daha esnek bakın
Genellikle sinirli ve kafası birşeylerle devamlı meşgul olan kişiler etrafındaki değişiklerin ve olayların farkına varmazlar. Devamlı birşeyler düşündüklerinden yeni birileriyle tanışmak veya yeni fırsatlar kovalamak akıllarına gelmez. Bunun da en iyi yolu rahatlamak ve özellikle nefes meditasyonu yapmaktır. Meditasyonla ilgili konular arama motorlarından rahatlıkla bulunabilir.
4. Yeni deneyimlere açık olmak
Her zaman yaptığımızdan değişik bir şeyler yapmak. Değişik lokantalarda yemek yemek. İşe giderken bazen bir önceki otobüse binin, belki orada her zaman gördüğünüzden başka kişiler görecek, belki de tanışma imkanı bulacaksınız, evinize değişik yollardan gidin, bu şekilde tesadüfler ne getirir belli olmaz.
Bütün bunlara rağmen başınıza şansız bir olay geldiğinde, bunun başka bir şanslı olayın başlangıcı olabileceğini unutmayın. Bazen de başlangıçta şanslıyım dediğiniz olayların sonu felaketle de bitebilir.
Örneğin aynı uçağa yetişmeye çalışan 2 kişiden, uçağa yetişen biri şanslı olduğunu düşünebilir, ama uçağı kaçıran ve kendini şanssız sayan kişi o uçak düşerse herhalde çok şanslı olduğunu düşünür.
Yedek subay okulunda İstanbullu bir arkadaşım kurada İstanbul'u çekmişti ve çok şanslı olduğunu düşünüyordu. Ama kendisi İstanbul'da görev yaparken bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Bu olay beni çok etkilemişti. Bunun için başınıza gelebilecek olumlu ve olumsuz olaylarda her işin sonunun hayırlı olmasını dilemek gerektiği inancındayım.
(") Şans faktörü-Richard Wiserman